Dobra płyta indukcyjna nie musi być droga – 5 dobrych i niedrogich płyt do zabudowy

Płyty indukcyjne

Chcesz wyposażyć swoją kuchnię w elektryczną płytę indukcyjną? Świetna decyzja! Płyta indukcyjna za pomocą generowanego pola elektromagnetycznego ogrzewa bezpośrednio garnek, nie powierzchnię płyty. Dzięki temu nie marnujemy energii elektrycznej oraz gotujemy szybciej. Nowoczesne płyty indukcyjne do zabudowy szybko gotują, posiadają przydatne opcje, są łatwe w czyszczeniu i niezawodne.

Jeszcze parę lat temu były natomiast drogie. Dużo droższe od tradycyjnych płyt ceramicznych. Na szczęście dzięki zaciekłej konkurencji między producentami i rozwojowi technologii ich ceny znacznie spadły. Do tego stopnia, że mamy aktualnie całkiem spory wybór modeli, które są jednocześnie dobre i tanie.

Zatem jaką płytę indukcyjną wybrać? Poświęciliśmy łącznie 23 godziny aby gruntownie przeanalizować 19 modeli najczęściej spotykanych w sklepach. Skupiliśmy się na płytach indukcyjnych o szerokości do 60 cm, gdyż jest to w Polsce najczęściej wybierana szerokość płyt do zabudowy.

Naszym zdaniem najlepsza płyta indukcyjna w przystępnej cenie jaką można kupić do typowego domowego zastosowania to Bosch PIE631FB1E. Posiada ona wszystkie najważniejsze funkcje, jest wygodna w obsłudze, cicha i niezawodna. Spodobała nam się również płyta Electrolux EHH16340FK, która jest nawet tańsza, a przy tym bogatsza w opcje – ale nieco mniej wygodna w obsłudze i głośniejsza.

Osobom gotowym trochę dopłacić i otrzymać dobrze wyposażoną i wygodną w obsłudze płytę polecamy świetny model Samsung NZ64H57479K, warta uwagi jest też płyta Bosch PVS651FC1E.

A jeżeli ktoś jest zainteresowany płytą innego koloru niż standardowy czarny, to doskonałą propozycją będzie udana i praktyczna szara płyta Whirlpool ACM 808 BA S.

W tym artykule przedstawiamy nasze opinie o powyższych płytach, omawiamy sposób działania i zalety gotowania indukcyjnego, wyjaśniamy na co zwrócić uwagę kupując płytę. Zapraszamy do lektury.

Bosch PIE631FB1E – cicha i niezawodna płyta indukcyjna, wygodna w obsłudze

płyta indukcyjna Bosch PIE631FB1E

  • Szerokość: 59 cm
  • Moc: 7400W

Bosch PIE631FB1E to płyta indukcyjna z czterema polami grzejnymi. Posiada przydatną funkcję PowerBoost dostępną na wszystkich czterech polach, pozwalającą znacznie zwiększyć moc na danym polu i np. błyskawicznie zagotować wodę.

Sterowanie odbywa się za pomocą panelu dotykowego – przyciski są ergonomicznie rozmieszczone, obsługa jest łatwa i intuicyjna, wybieranie ustawień jest precyzyjne. Mamy do dyspozycji 17 stopni mocy grzania, które można szybko wybierać bezpośrednio wskazując wybrany poziom.

Jest dostępna opcja timer, która wyłącza wskazane pole grzewcze po określonym czasie gotowania. Płyta informuje nas również o tym, które pola grzewcze pozostają nagrzane po zakończeniu gotowania – opcja ta poprawia bezpieczeństwo (zapobiega przypadkowym oparzeniom) a także umożliwia wykorzystanie owego tzw. “ciepła resztkowego” do podtrzymania temperatury potrawy.

Bardzo ciekawą dodatkową funkcją jest informowanie o zużyciu energii – po zakończeniu gotowania przez kilka sekund jest ono wyświetlane na panelu.

Płyta Bosch PIE631FB1E posiada wszystkie niezbędne, najbardziej przydatne funkcje, jest łatwa w obsłudze i cicha, a ponadto cieszy się bardzo dobrą reputacją jeśli chodzi o niezawodność. Jej cena nie jest wygórowana, a stosunek ceny do możliwości jest świetny. Z czystym sumieniem polecamy.

Osoby regularnie gotujące w dużych, podłużnych naczyniach (jak np. brytfanna) mogą rozważyć również droższy model Bosch PVS651FC1E, z tak samo rozwiązanym panelem sterowania. Płyta ta jest wyposażona w “strefę kombi”, czyli możliwość korzystania z dwóch pól grzejnych jak z jednego, z jednym dużym garnkiem. Posiada również sensor smażenia, który informuje np. kiedy patelnia jest wystarczająco nagrzana (korzystanie z tego sensora wymaga zakupu specjalnej patelni).

Cena płyty indukcyjnej Bosch PIE631FB1E: Sprawdź aktualną cenę.

Samsung NZ64H57479K – przystępna cenowo płyta indukcyjna z dużymi możliwościami

płyta Samsung NZ64H57479K

  • Szerokość: 60 cm
  • Moc: 7200 W

Dla poszukujących dobrej płyty o bogatszej funkcjonalności świetną propozycją jest Samsung NZ64H57479K.

Posiada ona strefę „flex zone”. Jest to prostokątny obszar po lewej stronie płyty, który elastycznie obsługuje naczynia o różnych rozmiarach i kształtach. Płyta sama rozpozna gdzie stoi naczynie i odpowiednio dostosuje podgrzewanie.

Płyta jest cicha, nawet korzystając z kilku pól i przy gotowaniu na wyższych poziomach mocy słuchać tylko łagodny szum wentylatora, który w ogóle nie przeszkadza.

Panel obsługi jest prosty w obsłudze i precyzyjny, można korzystać z 15 poziomów mocy grzania – wygodnie ustawianych za pomocą dotykowego suwaka (slider). Opcja booster jest dostępna dla każdego pola. Tak samo timer – mozna ustawić czas gotowania niezależnie dla każdego garnka. Jest też informacja o cieple resztkowym, pozostałym po gotowaniu.

Płytę można zablokować, aby nie mogły jej przypadkowo uruchomić (lub zmienić ustawień) dzieci lub zwierzęta (z własnego doświadczenia polecamy tę opcję właścicielom kotów).

Samsung NZ64H57479K jest płytą bogatą w opcje – jest wyposażona w podtrzymywanie temperatury potrawy (bez przegrzewania), jest funkcja szybkiego podgrzania patelni do smażenia. Jest również opcja wstrzymania gotowania, aby później je szybko wznowić wg tych samych ustawień. Nie są to opcje niezbędne, na pewno da się bez nich obejść, ale zwiększają komfort korzystania z urządzenia i sprawiają, że gotowanie jest łatwiejsze i przyjemniejsze.

Cena płyty indukcyjnej Samsung NZ64H57479K: Sprawdź aktualną cenę.

Electrolux EHH16340FK – tania i dobra płyta indukcyjna

płyta Electrolux EHH16340FK

  • Szerokość: 59 cm
  • Moc: 7400 W

Electrolux EHH16340FK to najtańsza płyta w naszym zestawieniu. Jak na tak tanią płytę jest jednak bardzo dobrze wyposażona.

Płyta ma zabezpieczenie w przypadku zalania – będzie domagać się interwencji głośnym sygnałem dźwiękowym. Można też zabezpieczyć ją przed dziećmi za pomocą opcji zablokowania panelu sterowania. Jest też 3-stopniowy wskaźnik ciepła resztkowego. Mamy nawet funkcję podtrzymywania ciepła i możliwość tymczasowego pauzowania gotowania.

Jest oczywiście opcja booster, dostępna na wszystkich polach. W tej płycie działa ona szczególnie sprawnie – spotkaliśmy się nawet z opiniami, że jest aż za mocna. Również na wszystkich polach, dla każdego niezależnie, możemy ustawiać czas gotowania (timer).

Panel dotykowy jest łatwy w obsłudze, ma 18 stopni mocy grzania, ustawianych na zasadzie wybierania poziomu za pomocą opcji plus i minus – nie sprawia to problemów, ale wygodniejszym rozwiązaniem jest wybór konkretnego poziomu za pomocą paska takiego jak w płycie Bosch lub suwaka jak w płycie Samsung.

Płyta jest trochę głośniejsza niż np. wyżej opisany Bosch, ale poziom hałasu jest zupełnie akceptowalny, nie uciążliwy. Czasami pojawiają się ciche piski podczas korzystania z opcji booster.

Cena płyty indukcyjnej Electrolux EHH16340FK: Sprawdź aktualną cenę.

Whirlpool ACM 808 BA/S – szara płyta indukcyjna, praktyczna i wygodna

szara płyta Whirlpool ACM 808 BA/S

  • Szerokość: 58 cm
  • Moc: 7200 W

Przeglądając nasze poprzednie rekomendacje można dojść do wniosku, że płyta indukcyjna musi być czarna. Jak pokazuje przykład szarej (w zależności od światła – lekko beżowej) płyty indukcyjnej Whirlpool ACM 808/BA/S wcale tak nie jest.

Szara płyta nie tylko może lepiej wpasować się w naszą wizję kolorystyczną kuchni, ale ma też istotny walor praktyczny – w porównaniu do standardowej czarnej płyty jest dużo łatwiejsza do utrzymania w czystości, nie widać na niej smug, dużo mniej widać powstałe w trakcie normalnego użytkowania rysy.

Rzecz jasna kolor to nie jedyna zaleta płyty WHIRLPOOL ACM 808 BA. Może się ona pochwalić również czterema polami booster, możliwością połączenia dwóch pól grzejnych w jedno dla dużego garnka lub brytfanny. Ma też oczywiście timer, ustawiany dla każdego pola niezależnie. Płyta działa sprawnie, podgrzewa bardzo szybko i jest przy tym cicha.

Płyta ma też nietypową opcję “eco boost” która służy do zagotowania wody i utrzymywania jej w stanie wrzenia – naszym subiektywnym zdaniem przydatność jest funkcji jest raczej umiarkowana.

Cena płyty indukcyjnej Whirlpool ACM 808/BA/S: Sprawdź aktualną cenę.

Jak wybrać dobrą płytę indukcyjną?

Płyta indukcyjna służy do gotowania, zatem najważniejszą kwestią jest aby szybko i sprawnie podgrzewała potrawy. Niektóre płyty mają tendencję do zbyt głośnej pracy, szczególnie przy gotowaniu na kilku polach i z wyższą mocą grzania, mogą pojawiać się też piski i “cykania”. Tworząc powyższe zestawienie zwracaliśmy uwagę, czy dana płyta cechuje się dobrą kulturą pracy. Oczywiście jak w przypadku każdego urządzenia ważne jest aby była też mało awaryjna – my braliśmy tu pod uwagę opinie użytkowników i serwisantów.

Płytami indukcyjnymi steruje się za pomocą dotykowych paneli. Panel dotykowy musi dobrze reagować na dotyk (bez konieczności kilkukrotnego wybierania tej samej opcji lub mocnego przyciskania). Powinien być intuicyjny i łatwy w obsłudze, a opcje szybko dostępne, najlepiej bez studiowania instrukcji. Ważne jest precyzyjne i szybkie ustawianie mocy grzania – najlepiej kilkanaście poziomów, gdyż przy małej ilości stopni może się zdarzyć że np. 3 to będzie za słaba moc, a 4 już za silna. Najszybszy sposób regulowania mocy grzania to pasek lub suwak, czyli rozwiązania pozwalające bezpośrednio wskazać konkretny poziom, bez wielokrotnego klikania.

Płyty indukcyjne bywają wyposażone w szereg różnych opcji, ale czasami ich przydatność jest niewielka (np. wyświetlanie wirtualnych płomieni ilustrujących moc grzania), albo ich działanie bywa na tyle zawodne że trudno na nich polegać (automatyczne utrzymywanie temperatury w garnku, sensor smażenia). Najważniejsze naszym zdaniem opcje, na których obecność zwracaliśmy uwagę to:

  • Power booster – opcja przeznaczona do krótkotrwałej aktywacji specjalnej, bardzo wysokiej mocy grzania, aby np. błyskawicznie zagotować wodę (w przypadku dobrych płyt zagotujemy wodę szybciej niż w czajniku elektrycznym). Pola booster są niezwykle użyteczne, nie warto kupować płyty nie posiadającej ich na wyposażeniu. Jeszcze kilka lat temu wiele płyt miało tylko dwa takie pola i w zasadzie było to wystarczające, ale teraz standardem staje się możliwość włączenia tej opcji na każdym polu grzewczym.
  • Timer – ustawianie czasu gotowania to prosta funkcja, ale każdy kto dotychczas korzystał z kuchenki gazowej szybko ją doceni i zauważy, że jest ona bardzo wygodna. Jest ważne aby funkcja ta była możliwa do ustawienia dla każdego pola z osobna, a nie dla całej płyty ogólnie.
  • Blokowanie panelu – przydatne by zapobiec przypadkowemu włączeniu płyty przez dzieci.
  • Wskaźnik ciepła resztkowego – płyta indukcyjna w przeciwieństwie to tradycyjnych płyt elektrycznych nie nagrzewa swojej powierzchni, tylko garnek – ale od gorącego garnka część ciepła przechodzi na płytę. Zatem po gotowaniu miejsce gdzie stał garnek będzie gorące. To właśnie jest ciepło resztkowe, zwane też czasami ciepłem zalegającym.  Wyświetlanie informacji o cieple resztkowym poprawia bezpieczeństwo ostrzegając przed możliwością poparzenia się, a także można je wykorzystać do podtrzymywania temperatury potrawy.
  • Automatycznie wyłączanie w przypadku braku garnka oraz w przypadku zalania płyty.
  • Łączenie pól – opcja bywa różnie nazywana przez producentów, np “Bridge” albo “Combi”. Dzięki niej można wygodnie gotować w dużym naczyniu na dwóch polach grzewczych jednocześnie – obydwoma polami steruje się jak jednym. Jeżeli jednak nie masz w zwyczaju gotować w takich naczyniach to nie ma sensu dopłacać do droższej płyty wyposażonej w tę opcję.

Zalety i wady płyt indukcyjnych

Rozważając zakup płyty indukcyjnej warto być świadomym jej zalet i wad. Zacznijmy od zalet:

  • Wyższa sprawność samego urządzenia – energia elektryczna wykorzystywana jest bezpośrednio do podgrzewania samego naczynia. Nie występuje tutaj podgrzewanie powierzchni samej płyty, jak to ma miejsce w przypadku ceramicznych płyt grzewczych. Ogólnie rzecz biorąc można założyć, że sprawność płyty gazowej wynosi 40-50%, ceramicznej 60%, natomiast indukcyjnej nawet 90%.
  • Krótszy czas gotowania – wspomniana powyżej wyższa sprawność płyty indukcyjnej oznacza, że przy zużyciu takiej samej energii elektrycznej, co w przypadku tradycyjnej płyty ceramicznej czas gotowania będzie zauważalnie krótszy. Różnice z reguły wynoszą około 30%, ale w wypadku najnowocześniejszych płyt indukcyjnych może to wynieść nawet 50%.
  • Dostępne obecnie na rynku płyty indukcyjne dysponują rozwiązaniami pozwalającymi na automatyczne wykrywanie średnicy postawionego na niej naczynia i dostosowania generowanego pola magnetycznego do jego rozmiarów – co przekłada się na kolejne możliwości oszczędzania energii elektrycznej.
  • Nikłe prawdopodobieństwo poparzenia – płyta indukcyjna nie nagrzewa się „do czerwoności” podczas podgrzewania naczynia, jedyny transfer energii cieplnej ma charakter zwrotny, tzn. powierzchnia płyty nagrzewa się nieco od samego dna naczynia. Nie są to jednak temperatury niebezpieczne dla zdrowia. Taka właściwość oznacza również, że w przypadku wykipienia gotowanej potrawy, czy rozlania sosu, nie przypali się on.
  • Brak niebezpieczeństwa przypadkowego rozgrzania małego przedmiotu – jeśli położysz przez pomyłkę na płycie niewielki przedmiot z materiału ferromagnetycznego (moneta, pokrywka, łyżeczka itp.), to system zabezpieczający urządzenia automatycznie wykryje jego nieprawidłowy kształt oraz rozmiar i płyta po prostu nie włączy się.

Oczywiście jak w każdym przypadku jakieś wady także się znajdą. Oto ich krótkie zestawienie:

  • Konieczność stosowania specjalnych garnków i naczyń z materiałów ferromagnetycznych, takich jak stal, żeliwo. Niekiedy zdarzają się naczynia wykonane ze stopów aluminium (jak np. garnki i rondle firmy Florina). Prostym sposobem na sprawdzenie przydatności garnków do użycia ich na płycie indukcyjnej jest test za pomocą magnesu. Jeśli magnes przywiera do dna garnka, możesz użyć go na takiej płycie. Ale uwaga! Upewnij się także, że ma on płaskie dno.
  • Cena – płyty indukcyjne są dziś znacznie tańsze niż jeszcze kilka lat temu, ale wciąż droższe od tradycyjnych płyt ceramicznych i gazowych.
  • Generowanie pola magnetycznego – o ile zasada działania płyty wyklucza bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzkiego (pole magnetyczne generowane przez urządzenie ma zasięg raptem kilku centymetrów nad powierzchnią samej płyty), o tyle przy odrobinie nieuwagi można napytać sobie biedy. Położenie karty kredytowej, karty pamięci, taśmy magnetofonowej, czy jakiegokolwiek innego przedmiotu wrażliwego na pole magnetyczne w bezpośredniej bliskości włączonej płyty może spowodować jego nieodwracalne uszkodzenie lub w najlepszym przypadku usunięcie zapisanych na nim danych.

Co lepsze – płyta indukcyjna czy gazowa?

Gaz czy indukcja?Oto krótkie porównanie każdego z tych rozwiązań:

  • Koszt zakupu i instalacji – w tym przypadku olbrzymią przewagę ma płyta gazowa. Ceny płyt indukcyjnych są kilkukrotnie wyższe, można przyjąć ogólne ramy cenowe od 150-200 złotych dla płyty gazowej oraz minimum 900-1000 zł dla indukcyjnej. Do tego dochodzi potencjalny koszt usługi podłączenia, czyli przygotowania przyłącza elektrycznego lub gazowego – ale tutaj można przyjąć, że cena będzie zbliżona.
  • Komfort użytkowania – tutaj wielką przewagę ma z kolei płyta indukcyjna. Znacznie krócej trwa na niej podgrzewanie potraw (co jest bezpośrednim efektem dwukrotnie wyższej wydajności urządzenia) a ponadto mamy do dyspozycji sporo wygodnych i praktycznych opcji (której wyżej opisaliśmy).
  • Bezpieczeństwo – kolejny punkt dla płyty indukcyjnej. Wybierając płytę indukcyjną praktycznie eliminujemy ryzyko poparzenia się, a ponadto w przypadku płyty gazowej zawsze istnieje ryzyko (na szczęście raczej minimalne przy fachowo przeprowadzonym montażu) rozszczelnienia instalacji gazowej, co grozi poważnymi konsekwencjami, z eksplozją lub śmiertelnym zatruciem włącznie.
  • Czystość – tu również dużą przewagę ma płyta indukcyjna, gdyż czyszczenie płyty gazowej jest zdecydowanie bardziej czasochłonne, a ponadto spalanie gazu powoduje powstawanie na meblach i ścianach kłopotliwych w usuwaniu osadów.
  • Zakres obsługiwanych naczyń – drugi plus zapisany po stronie płyty gazowej. Można w jej przypadku korzystać praktycznie z dowolnych naczyń, pojemników, czy innych przedmiotów odpornych na działanie ognia. Mogą być to naczynia metalowe, gliniane, ceramiczne, szklane, czy jakiekolwiek inne. W przypadku płyty indukcyjnej dostępny wybór ograniczony jest do dosyć wąskiej gamy naczyń wykonanych z materiałów ferromagnetycznych.
  • Estetyka samego urządzenia – przeważająca większość osób wskaże płytę indukcyjną jako znacznie bardziej atrakcyjne od strony wizualnej rozwiązanie, dobrze komponujące się ze stylistyką nowoczesnej kuchni.
  • Koszty eksploatacji – gaz jest bardzo tanim źródłem energii, a tradycyjne płyty ceramiczne charakteryzuje wysokie zużycie prądu. Na szczęście dzięki wysokiej sprawności koszty eksploatacji płyty indukcyjnej są na bardzo zbliżonym poziomie do kuchni gazowej.

Zatem wynik to 5:3 dla płyty indukcyjnej – naszym zdaniem jeżeli tylko możemy sobie na nią pozwolić, to będzie znacznie lepszym wyborem.

Czy płyta indukcyjna jest szkodliwa dla zdrowia?

Zdecydowaliśmy się poruszyć ten temat, gdyż zdarzało nam się spotkać z mitem o szkodliwości płyt indukcyjnych. Płyty indukcyjne są jednak w pełni bezpieczne. Pomimo wielu badań nie udało się wykazać bezpośredniego negatywnego wpływu korzystania z płyty indukcyjnej na zdrowie.

Wiele osób może zaniepokoić umieszczane przez praktycznie każdego producenta tego typu urządzeń ostrzeżenie w instrukcji obsługi, zabraniające korzystania z niego osobom z rozrusznikiem serca. Jest to jednak jedynie forma zabezpieczenia producenta, „na wszelki wypadek”.

W rzeczywistości płyty indukcyjne są bardzo bezpieczną technologią. Nie grozi nam poparzenie w trakcie jej użytkowania, ani też nie zachodzi groźba pozostawienia urządzenia włączonego bez garnka na polu grzewczym, czy też ulatniania się niebezpiecznych substancji. Jedynym powodem do niepokoju dla większości osób jest fakt generowania przez płytę pola magnetycznego, które wg niektórych osób jest bardzo szkodliwe. O ile w specyficznych okolicznościach pole magnetyczne faktycznie może być niebezpieczne, o tyle w przypadku płyt indukcyjnych nie ma najmniejszych powodów do obaw. Oto kilka argumentów:

  • Pole magnetyczne generowane przez płytę indukcyjną ma niewielki zasięg, raptem do kilku centymetrów powyżej powierzchni urządzenia. Nie ma tutaj zjawiska typowego np. dla uszkodzonych kuchenek mikrofalowych, czyli „siania” silnym promieniowaniem elektromagnetycznym w promieniu kilku metrów. Źródłem pola magnetycznego w płycie indukcyjnej są płaskie cewki, ekranowane od spodu, umieszczone pod każdym polem grzewczym.
  • Dno każdego naczynia postawionego na polu grzewczym pełni rolę ekranu pochłaniającego pole magnetyczne (stąd właśnie bierze się efekt jego podgrzewania). Innymi słowy, pole nie wydostaje się poza górną krawędź dna naczynia.
  • Praktycznie wszystkie płyty indukcyjne i to już od wielu lat dysponują zabezpieczeniem uniemożliwiającym uruchomienie pola grzewczego bez znajdującego się nad nim naczynia o odpowiedniej średnicy. Nie ma zatem możliwości przypadkowego włączenia płyty i narażenia się na działanie silnego pola elektromagnetycznego.
  • Jedyne potencjalne problemy mogą wyniknąć w momencie położenia przedmiotu wrażliwego na zewnętrzne pole magnetyczne w bezpośredniej bliskości włączonego pola grzewczego – np. tuż koło garnka z gotującą się wodą. Przedmiotami mogą być np. pendrive, karty bankomatowe, taśmy magnetofonowe, telefony komórkowe, karty pamięci itp. Tuż przy garnku mogą one znaleźć się w zasięgu resztkowego pola magnetycznego, które w najbardziej niekorzystnej sytuacji może na przykład spowodować utratę danych zapisanych na karcie pamięci lub rozmagnesować pasek na karcie płatniczej.

To właśnie z uwagi na obecność resztkowego pola magnetycznego w instrukcji obsługi płyty indukcyjnej pojawia się ostrzeżenie dla osób z rozrusznikami serca – jeśli na przykład taka osoba zechce się położyć na płycie (np. sięgając po jakiś przedmiot, który wpadł gdzieś za szafkę), to praca jej rozrusznika serca może zostać zakłócona. Jest to jednak jedyny scenariusz mogący stanowić rzeczywiste (choć minimalne) zagrożenie.

Jako ciekawostkę można podać, że narażenie na oddziaływanie pola elektromagnetycznego w przypadku płyty indukcyjnej jest o kilkaset rzędów wielkości mniejsze, niż dla najzwyklejszego telefonu komórkowego.

2 komentarzy… dodaj komentarz
  • Haqia 13 lipca 2017, 10:31

    Kupiliśmy płytę indukcyjną i polecam teraz każdemu! Łatwo utrzymać czystość, bezpiecznie –
    sama się wyłączyła jak zupa wykipiała. Gotowanie jest duuuużo szybsze, pozbyliśmy się już elektrycznego czajnika na wodę bo stracił sens 🙂

  • Instalacja 14 lipca 2018, 23:07

    Koszty montażu nie są wysokie tylko coraz częściej ludzie sami na własną rękę montują sprzęt agd bez uprawnień a potem płaczą że gwarancja nie jest ważna jak coś się stanie

Dodaj komentarz